23. huhtikuuta 2012

Elämän lempeät maut


Elämän lempeät mautErica Bauermeister: Elämän lempeät maut

Alkuteos: The School of Essential Ingredients
Kustantaja: Bazar 2011
978-952-563-742-7
216s.

Elämän lempeät maut on lumoava tarina yhteen kietoutuvista ihmiskohtaloista sekä ruoasta ja sen lähes taianomaisesta voimasta. Mauista, jotka palauttavat mieleen kaukaisia muistoja, aineksista, jotka ilahduttavat tai rauhoittavat, ja tuoksuista, jotka lohduttavat.

Lillian on tarkkanäköinen kokki, joka pitää ravintolassaan Lempeiden makujen kokkikoulua. Hän on jo lapsuudessaan oppinut, että oikeanlainen ruoka paitsi täyttää vatsan myös tyydyttää henkisen nälän. Lillianin kurssille kokoontuu kerran kuussa kahdeksan sangen erilaista oppilasta, joilla on jokaisella oma tarinansa kerrottavanaan. Mukana ovat esimerkiksi Claire, nuori äiti, joka pelkää kadottaneensa itsensä vaipanvaihdon ja imetyksen uumeniin, ja Tom, surumielinen asianajaja, joka ei ole toipunut kokemastaan suuresta menetyksestä.

Lillianin hellävaraisessa ohjauksessa kurssilaiset oppivat paitsi ruoanlaittoa myös paljon uutta itsestään ja muista oppilaista. Monet huomaavat löytäneensä sellaista, mitä he eivät edes olleet tienneet etsivänsä. Yksi kohtaa kurssilla sydänystävän, toinen saa tunneilta voimaa muuttaa elämänsä.


Lempeä kirja edellisen rankan lukukokemuksen jälkeen. Oikein sopiva kirja tähän väliin. Kieli on kaunista ja kuvailevaa. Vertaukset omalaatuisia.

Kun sipulisilppu alkoi hävitä voihin, Lillian lisäsi hienonnetun inkiväärin, josta nouseva tuoksu oli jotain suudelman ja leikillisen läimäytyksen väliltä. Seuraavaksi tuli valkosipuli, joka asettui inkiväärin alle pehmeän ja lämpimän tyynyn tavoin, ja sitten suola ja pippuri.

Kirjan tunnelma on rauhaisa, levollinen. Siinä nautitaan kaikilla aisteilla. Kurssilaisten tarinat kerrotaan ikään kuin pieninä novelleina. Ne kietoutuu yhteen kurssin ja Lillianin myötä. Vaikka jokaisen tarina kerrotaan erikseen, etenee kurssi ja kertomus kuitenkin koko aika.

Kirja on sopiva luettava välipalaksi, sillä se ei ole paksu. Mielestäni se ei tarjoa mitään tajunnan räjäyttävän ihmeellistä, mutta toimi oikein hyvin palauttavana kirjana ahdistavan ja kurkkua kuristavan lukukokemuksen jälkeen. Nimensä mukaisesti lempeä ja lämmittävä lukukokemus.

Minun arvioni: hyvän mielen kirja.

3 kommenttia:

 1. Minulla on tämä kirja kirjahyllyssä odottamassa lukemista. Jo nimi antaa kuvan siitä, että tämä olisi lempeä kirja jossa on kaunis, positiivinen tunnelma. Ehkäpä tämä siis sopisi kesälomalukemiseksi minulle :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopii oikein hyvin kesälukemiseksi. Riippumattoon köllöttämään auringon helliessä. Juurikin tunnelmaltaan sopiva kirja leppoisaan kesäpäivään.

   Poista
 2. Minä olen kaivannut tätä kirjaa..Miksi en saa toimeksi tilata.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...