11. elokuuta 2012

Lukupiiri-haaste

Tuppaan lukemaan samantyylisiä kirjoja liian paljon. Rohkeus mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle puuttuu. Tästä poiki ajatus lukupiiristä kirjablogien keskuudessa.

Näinpä ajattelin sen toteuttaa. Kaikki halukkaat lukupiiriläiset voivat ilmoittautua tämän postauksen kommenttiboksiin. Koska ilmoittautuneiden määrä on täysin mysteeri vielä tässä vaiheessa ja sellainenkin ihme voi käydä, että tästä innostuu isompikin joukko, ajattelin hieman rajata miten kirjat valitaan. Kaikki mukaan haluavat saavat ehdottaa yhtä kirjaa. Se voi olla uutuuskirja, klassikko tai jotain siltä väliltä. Kirja voi olla mitä genreä tahansa. Jännäri, kauhu, fantasia, you name it. Kirjan saa olla itse lukenut tai se voi olla kirja, minkä on halunnut jo pidempään lukea. En siis ajatellut rajata kirjan valitsemista millään lailla. Kasaan sitten kaikki ehdotetut kirjat listaksi ja niistä äänestämme mitkä haluamme lukea. Tarkennetaan tätä siinä vaiheessa, kun näemme kuinka monta tarttuu haasteeseen. Jos meitä ei ole montaa, voimme suoraan ehdottaa vuoroperään kuukauden kirjaa.

Lukemiseen on aikaa kuukausi, jonka jälkeen keskustelemme kirjan herättämistä ajatuksista. Koska en ole itse mikään kriitikko enkä kielitieteilijä, kunhan tykkään lukea, en edellytä sitä muiltakaan. Toki on hienoa, jos joku osaa tuoda tälläisen aspektin keskusteluun, mutta se ei ole itse tarkoitus. Ei siis paineita, että kirjasta pitäisi osata tehdä syvää luotaavaa analyysi tai opinnäytetyö. Keskustelu käytäisiin kirjaan ehdottaneen blogissa. Eli hän ensin kirjoittaisi auki omat ajatuksensa ja tiedot kirjasta. Sitten kommenttiboksissa kävisimme keskustelun kirjasta. Toki jokainen voi kirjoittaa kirjasta myös omaan blogiin, mutta keskustelu hajaantuu liikaa, jos emme sitä jollain lailla keskitä.

Miltäs kuulostaa? Onko innokkaita tarttumaan haasteeseen.

Ajattelin, että muokataan tätä sitten yhdessä, jos haaste toteutuu ja mukaan lähtee muitakin kuin minä :) Sovitaan yhdessä aikataulut ja tarkennetaan sääntöjä jos tarpeen.


22 kommenttia:

 1. Oi, tällaista olen kaivannutkin! Lukupiiriä ja keskustelua kirjoista. Olen vaihtamassa pääainettani kirjallisuuteen, mutta en minä ole kovin kummoinen kirjallisuuden asiantuntija muutamista Risingshadowssa julkaistuista artikkeleista huolimatta. Saako tähän jo heti ehdottaa kirjaa? Miten olisi Christien 10 pientä neekeripoikaa?

  VastaaPoista
 2. Voisihan sitä vaikka kokeilla tätäkin, jospa se kannustaisi lukemaan nyt varsinkin koulun alun jälkeen...

  VastaaPoista
 3. Kiinnostaa, lukupiiriä olen kaipaillut.

  VastaaPoista
 4. Lukupiiriä olen kaivannut myös itse. Mukana.

  VastaaPoista
 5. Meitähän on jo mukavasti kasassa! Sopiiko kaikille, että odotetaan vielä ensi viikko, jos on joku innokas mukaan tulija? Sovitaan sitten miten valitaan kirjat. Nyt meitä ei mielestäni ole niin montaa, etteikö onnistu jokaisen ehdottama kirja vuorollaan ja emme tartte äänestystä.

  Yksi kirja onkin jo ehdotettu listalle! Kiitoksia Nafisanille!

  Kokoan sitten säännöt ja osallistujat yhteen postaukseen, joten on siististi tiedot yhdessä paikassa. Ehdottakaa vaan jo kirjoja, niin laitan sitten samaan postaukseen nekin.

  Otan mielelläni myös vastaan ehdotuksia kuinka toteutamme tämän lukupiirin. En ajatellut olevani yksinvaltias asian suhteen :)

  P.S. Älkää ihmtelkö, jos mun tekstit vilisee virheitä. Pikkuapulaiseni, eli rakas 1 vee riiviö, on repinyt irti nappuloita mun näppiksestä ja ässä, dee ja ämmä ei oikein toimi :D

  VastaaPoista
 6. Ai niin, sellaista vielä. Laittatteko linkit blogeihinne, kun kaikkien ei näy profiileissa, niin saan sitten suoraan linkattua oikeisiin blogeihin osallistujat. Kiitos ja kumarrus.

  P.S. Jos ei ole omaa blogia, niin pohditaan sitten mihin blogiin kirjoitetaan arvostelu ja missä käymme keskustelun kirjasta.

  VastaaPoista
 7. Olen mielelläni mukana. Omaa kirjaehdotusta pitää vähän miettiä, meinaan löytää sen omasta hyllystä, niistä vähemmän tai ei lainkaan luetuista. Hyvä idea tämä haaste!
  On muuten ensimmäinen haasteeseen lähtemiseni. Vähän aikaa sitten suosittelin kirjahaasteita ystävälleni ja sanoin profeetallisesti, että "itse en lähde, kun en ennätä". Jep jep! http://kirjakkoruispellossa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja mietitty ehdotukseni luettavien listalle on Leif Färding: Olen onnen poika. Runoja, julkaistu 1973.

   Poista
 8. Lähden mieluusti mukaan :) Olen tosi huono ehdottamaan kirjoja, mutta omalla lukulistallani on ainakin Jane Austenia. Ehkä hänen tuotannostaan löytyisi joku sopiva lukupiirikirja?

  http://kasoittainkirjoja.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on Austenia lukulistalla, en vain ole saanut aikaiseksi tarttua teoksiin. Häneltä löytyy varmasti jotain luettavaa tähän haasteeseen. :)

   Poista
 9. Kuulostaa hei aika kivalta! Mahtuuko vielä?

  VastaaPoista
 10. Jes, kuulostaa mahtavalta! Voisin vaikka pistää heti ehdotuksen:

  John Fowles: Ranskalaisen luutnantin nainen

  http://elegiakirjat.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 11. Hei!
  Jos blogittomat otetaan mukaan, niin minä osallistuisin mielelläni. Tai voisinhan vaikka perustaa jonkinmoisen blogitekeleen tätä tarkoitusta varten, hmm...

  Terveisin Kata

  VastaaPoista
 12. Minäkin liityn tähän seuraan iloiseen:)

  VastaaPoista
 13. Hui, tämähän on innostanut isompaa joukkoa kuin osasin kuvitella. Tervetuloa kaikille tasapuolisesti mukaan.

  Teen jo oman postauksen tästä haasteesta, johon kerään yhteen osallistujat yms. Muokkaan tuota postausta tietojen täydentyessä.

  Jos on vielä innokkaita mukaan lähtijöitä, niin lisään heidät sitten listaan.

  VastaaPoista
 14. Vieläkö mahtuu/ehtii mukaan?! Voin kiltisti mukautua jo sovittuihin kirjoihin, jos äänestää ei enää ehdi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtuu mukaan. Kirjat on jo ehdotettu, mutta äänestysaikaa on tämän viikon loppuun. Eli 26.8. asti.

   Poista
 15. Onko tämä enää mikään juttu?
  Lukupiiriin oon aina halunnut mukaan, mutta en ole oikeasta elämästä sellaista löytänyt niin ehkä pitää virtuaalipiiriin liittyä :D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...