11. joulukuuta 2012

Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille

Ransom Riggs: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille 
Kustantaja: Schildts & Söderströms. 
350 s.

(Tällä kertaa isbn-numero puuttuu, koska olen jo palauttanut kirjan kirjastoon eikä sitä mainittu kustantajan sivuilla, pahoittelut.)

Mystinen saari, eriskummalliset orpolapset, isoisän kummitusjutut ja historian kauhut. Näistä aineksista koostuu Ransom Riggsin goottisävyinen fantasiaromaani Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille. Romaanin aidot, alkuperäiset valokuvat 1800-luvulta takaavat hyisen jännittävän lukukokemuksen. 

Teksti: Schildts & Söderströms. 

Näin tämän kirjan ensimmäisen kerran kirjakaupassa ja kansi kiinnitti heti huomioni. Unohduin selaamaan kirjaa. Vanhat valokuvat olivat kiehtovia ja kirja meni heti lukulistalle. Kun sitten tuttu valokuva pisti silmääni kirjaston uutuus-hyllyssä, oli se välittömästi lainattava. Pisan kaltevaa tornia matkivasta lukupinosta huolimatta. 

Alun alkaen kirjailijan oli tarkoitus tehdä valokuvista kuvakirja. Hän oli kerännyt kuvia erinäisiltä valokuvakerääjiltä. Kustantaja kuitenkin toivoi kuvien ympärille myös tarinaa ja Riggs päätti toteuttaa pyynnön. Syntyi Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille.

Kirja oli varsin mallikas fantasiakirja. Tarina oli sujuva ja tasaisesti etenevä. Vaikka tarina oli rakennettu kuvien pohjalta, ei se tuntunut kokoon kursitulta, vaan kokonaiselta ja ehjältä. Koin kirjan samaan aikaan synkäksi että raikkaaksi. Omituinen yhdistelmä, tiedän. Raikkautta kirjaan toi kirjailijan pilke silmä kulmassa. Monessa kohdin olin aistivinani hienoista huumoria ja tahallista sanaleikkiä. Ei kirja kuitenkaan ole mikään komedia tai vitsikirja, tyyli kirjoittaa vain hymähdytti useampaan kertaan. Oliko Riggs asian näin tarkoittanut vai luinko kummallisten lasien läpi hänen tekstiään? Olenko ainut, joka oli aistivinaan hymistelyä ja pilkettä?

Kirjaa lukiessa en kuitenkaan välttynyt ajatukselta, että kirjailijan tausta (elokuvakäsikirjoittaja) näkyi läpi. Tarina oli valmis kässäri. Se ei liiemmin syventynyt tilanteisiin tai taustoihin. Se eteni, takuuvarmasti. 

Ilolla pistin merkille kirjan paperin laadukkuuden. Sitä ei oltu painettu karkealle paperille, vaan paksulle ja laadukkaalle, josta kuvat pääsivät oikeuksiinsa. Kuvat toivatkin oman lisänsä kirjaan ja tarinaan. Tutkin niitä innolla ja onnistuinpa yön pimeinä tunteina myös nostattamaan omaa sykettäni muutaman karmivimman kuvan avulla. Ilman kuvia kirja jäisi tavanomaisemmalle tasolle. Koko kirjan ulkoasu saa minulta isot pisteet. Siinä on onnistuttu, ei vain kansikuvassa ja valokuvissa, vaan koko kirjan olemuksessa. 

Jatkoa kirjalle on tulossa. Odotan pelon sekaisin tuntein tulevaa. Onnistuuko sama uudelleen vai lopahtaako idea? 

P.S. Kirjasta on jo myyty leffaoikeudet ja ohjaajana on Tim Burton. Leffaa odotellessa. Burton, jos kuka, onnistuu taatusti luomaan leffasta eriskummallisen. 

Minun arvioni: peruskirja koukulla ja pari plussaa päälle

7 kommenttia:

 1. ISBN: 978-951-52-2945-8

  Kirjassa parasta olivat ihastuttavat kuvat. Teksti einaina ollut tasolla, josta olisin pitänyt - leffana toiminnee aivan loistavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos isbistä.

   Minunkaan mielestäni kirjallinen osuus ei ollut se paras osuus tässä kirjassa. Ilman kuvia tämä kirja ei varmastikaan tälläistä näkyvyyttä olisi saanut.

   Poista
 2. Minäkin odotan innolla Burtonin leffaa. Pidin tämän kirjan ideasta ja etenkin noista valokuvista, mutta tarina ei ikävä kyllä toiminut mielestäni ihan täysin. Ehkä siinä oli liikaa rymistelyä - sitä elokuvakäsikirjoitusmaisuutta, josta kirjoitit.

  Mutta leffaa odotellessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leffaa odotellessa. Odotan siltä aika paljon. Nyky efekteillä siitä saa melko huikaisevan.

   Jälkeenpäin luin jonkun toivoneen, että kirja olisi ollut hieman pidempi ja ratkennut ilman jatko-osia. Alan itse kallistua tuolle samalle linjalle. Kovin epäileväinen olen toimiiko sama uudestaan ja riittääkö kirjailijalla ideoita jatkoon. Kirjallinen osuus ei ollut se vahvin tekijä tässä kirjassa.

   Poista
 3. Kyllä minäkin muistelen tässä olleen paikka paikoin sellaista pilkettä silmä- tai sivukulmassa ;) Huikean hieno ulkoasu, ja tarina sopi kuviin loistavasti.

  Toivottavasti Burton pestaa tapojensa mukaan Johnny Deppin mukaan elokuvaan ;) Odotan innolla niin elokuvaa kuin Riggsin seuraavaa kirjaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä etten ihan yksin ole pilkettä kirjasta bongaillut :)

   Oih, Johnny Depp! Kannatetaan!!!!!!

   Poista
 4. Tämä on minullakin lukulistalla, toivottavasti pääsen pian suunnitelmista toteutukseen! Uskoisin tämän kirjan olevan sellainen, että tulen pitämään siitä, oli se millainen hyvänsä ja vaikka siinä olisikin jotkut jutut vähän keskinkertaisella tasolla:)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...