10. heinäkuuta 2013

Än yy tee NYT!

Tästä se lähtee, lukumaraton. Kävi juuri niin kuin arvelinkin ja tämä raskaus valvottaa minua aamuyöstä. Käytän hyväkseni tämän ajan ja aloitan oman taipaleeni. Katkonainen tulee minun juoksustani, se on väistämätöntä, mutta josko se vaikka pitäisi lukuvireyttä yllä.
Ensimmäinen jännitys on kuinka pitkään ehdin tässä aamuyöstä ja aamusta lukemaan ennen kuin pienet neitokaiset ovat ylhäällä. Sitten tuleekin tauko aamutoimien ja mummille kuskauksen muodossa. Seuraava jännityksen aihe on, missä kohtaa tulee välikuolema. Sillä nukahdan aivan varmasti jossain kohdin päivää. Kirjat ovat minulle tehokkainta unilääkettä maailmassa ja siihen päälle tämä raskauden väsyttävä vaikutus. On pidettävä kännykkä vieressä herätyskelloineen, jottei päivä mene nukkumiseen.
5.25 Aloitan luku-urakkani. Ensimmäinen etappi on Annan nuoruusvuodet. Näin aamuyön tunteina en jaksanut panostaa kuvaukseen tuon kummemmin, mutta ajaahan se asiansa. Kirja kouraan ja takaisin petiin. Raportoin pitkin päivää tunnelmista ja etenemisestä.

7.50 Ehdin lukemaan 20 sivua kunnes ensimmäinen tukkonokka oli jo vieressäni. Levoton ja itkuinen tyttö vei koko huomioni ja lukeminen keskeytyi. Nyt on ensimmäinen tytöistä hereillä ja alkaa aamutouhut. Mutta pian, pian pääsen keskittymään ihan rauhassa lukemiseen.

8.05 Ei äidillä ole yhtään kiire lukemaan. Lapset istuvat vasta potalla ja jo lappasin molempien kitusiin jugurtit. Aamupala hoidettu :)

9.53 Vihdoinkin! Tästä alkaa kunnolla minun lukupyristykseni.

15.51 Ensimmäinen kirja luettuna. Niinhän siinä kävi, kuten arvelinkin ja nukahdin. Onneksi vain tunniksi. Laskekelin jossain kohdin omaa lukunopeuttani ja sain tulokseksi 50 sivua tunnissa. En ole siis kovinkaan nopea lukemaan. Varmaan sellainen keskivertotahti on tuo.

Lukujen lomassa alkoi satamaan, vihdoinkin. Toisaalla on satanut hurjasti ja meidät sade on kiertänyt. Nurmikko jo paikoin kärsii kuivuudesta ja on muuttunut ruskeaksi. Sade innoitti minut siirtymään terassille teekupin kanssa lukemaan. Mikäs siinä oli ollessa. Sade ropisee, ympärillä on muuten hiljaista ja luonto on raikas. Ihana rento hetki kotiäidin kiireisen arjen keskellä.

Itse kirja, Annan nuoruusvuodet, oli varsin kepeä ja kiva luettava. Nauroin useammassakin kohdin ääneen Annan kommelluksille. Minä näin meidän pikku kakkosen Annan sijassa. Hän on jo nyt juuri kaksi vuotta täyttäneenä ihan mahdoton höpöttäjä. Pitkiä lauseita ja tarinoita hän jo tarinoi. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää. Meillä kasvaa siis Pieni Vihervaaran Anna.

Sivumäärä tällä hetkellä 282 sivua.

Seuraavaksi tartun Jaliin ja suklaatehtaaseen. Annassa olikin yllättävän paljon luettavaa ja kaipaan nopeampaa kirjaa tähän väliin. Aloitan tämän luku-urakan klo 16.00.

17.36 Jali ja suklaatehdas nautittu. Ihana, ihana satu. Kepeä ja hassun omituinen. Heräsi halu katsoa elokuva jälleen kerran.

Kesken kirjan nappulat palautuivat kotiin ja lukumaraton katkesi hetkeksi. Asian kuuluvat halit ja pusut ja päivän kuulumiset vaihdettiin. Toistaiseksi tytöt ovat olleet suotuisia äidin lukemiselle ja antaneet minun olla rauhassa. Katsotaan jatkuuko näin koko illan vai vaativatko lähempänä nukkumaanmenoa syliaikaa ja äidinkin huomiota.

Tässä kirjassa lukutahtini oli paljon nopeampi kuin edellisessä. Puolitoista tuntia meni pienine häiriötekijöineen ja sivuja kirjassa oli 137.

Luettuja sivuja on siten tällä hetkellä 419.

Seuraava kirja on vielä arvoitus. Tunnustelen hetken mitä mieleni tekee ja selailen kirjoja ja tutkin takakansia.

19.42 Sain juuri luettua Kiti Kokkosen Terveisin Karo, sähköpostiromaani. Kirja oli hauska ja kepeällä otteella kirjoitettu. Näin putkeen lukiessa pikkuisen häiritsi yksinpuhelu, mutta vain pikkuisen.

Nyt alkaa jo pikkuisen tämä lukeminen tuntua. Olen nyt lukenut yhdeksän tuntia, kun ottaa huomioon tunnin tirsat välissä. Mutta vielä en luovuta. Ehdin parisen tuntia lukea ennen kuin nukkumatti kutsuu. Näyttäisin saavan melkein puolimaratonin kasaan.

Yllättynyt olen siitä kuinka sivumääriä on tullut tuijoteltua tässä maratonin aikana. Eiliset odotukset olivat vielä ihan vain rennon päivän lukemisen parissa puolella, mutta tänään touhuun on astunut myös jonkinlaista suorittamista. Onneksi se on näin maratonin edetessä vähentynyt. Ensi maratonilla olen myös viisaampi ja osaan valita vieläkin kevyempiä kirjoja. Nyt nämä kaksi viimeistä kirjaa ovat olleet nopealukuisia ja helppoja. Mutta pinossa on monta kirjaa, jotka ajattelin olevan varsin kepeitä, mutta näin maratonilla alkavatkin tuntua raskailta. Anna-kirja ei todellakaan ole normisti minun mittarissa mikään raskas teos, mutta nytpä se olikin paksu ja hidas luettava. Vaikka sivumäärä ei ollut mikään suuren suuri, oli teksti pientä ja sitä oli sivulla paljon. Asia johon en osannut ennen tätä maratonia kiinnittää huomiota. Kaikki on siis suhteellista. Novelleja sisällytän seuraavan kerran urakkaan, jos moiseen aikaa taas järjestyy. Samoin sarjakuvat voisivat olla hyviä välipaloja kirjojen lomassa.

Nyt alkaa siis loppurutistus. Pitää valita viimeinen kirja, jonka ehdin maratonin aikana lukea. Jos edes ehdin loppuun asti. Mikähän olisi mukava opus loppukiriin?

Sivumäärä tällä hetkellä on 650.

21.38 Illan lukeminen on ollut varsin takkuista. Nappulat ovat tarvinneet oman huomionsa ja oma keskittyminen on ollut haparoivaa. Perhe-elämän äänet ovat katkaisseet keskittymisen helposti, vaikka minun panostani ei olisikaan tarvittu. Olen saanut luettua reilu 50 sivua tässä illan aikana. Aloitin lukemaan Metsäjättiä.

Nyt kallistun itsekin sängyn pohjalle ja luen kunnes silmät painuvat kiinni. Raportoin aamulla kuinka pitkälle pääsin.

Hyvää yötä ja tsemppiä kaikille, jotka vielä yön tunteina jatkavat lukemista!

Aamulla. Kirjoitan nyt läppärilläni, josta pikkuinen apulainen on repinyt 11 kirjainta pois ja hajoittanut välilyöntinappulan, joten tekstiin jää varmasti virheitä.

Pääsin vielä kymmenen aikaan jatkamaan lukemista ja Metsäjättiä sain luettua 118 sivua. Lopulta näin tekstin jo kahtena, joten päätin ummistaa silmäni.

Kokonaisivumääräksi tuli siten 768 sivua. Kelvollinen suoritus.

Into maratoonata 24 h tästä jäi. Nyt sain luettua puolimaratonin, joka oli näissä oloissa hyvin. Haaveilen onnistuvani järjestämään itselleni ihan rauhaisankin maratonin, jolloin muiden läsnäolo ei vaikuta lukemiseen. Ehkäpä saisin ipanat jopa  yökylään tuossa kuun lopussa, katsotaan :)

Tämän pituinen pyristys ei oikeastaan tuntunut missään. Vähän oli taisteluväsymystä ilmassa illalla, mutta kirjan kaapattua mukaansa se unohtui. Vuorokausi on taatusti haastavampi, kun unikin alkaa jo painaa.

Hirmuinen kuume maratoonata uudestaan oli tämän maratonin saldo!

Luetut kirjat:
Annan nuoruusvuodet (L.M. Montgomery)
Jali ja suklaatehdas (Roald Dahl)
Terveisin Karo, sähköpostiromaani (Kiti Kokkonen)
Metsäjätti, joka jäi kesken (Miika Nousiainen)

Muita innokkaita maratoonareja:

Kirjasfäärit
Satun luetut
Ilselä
The Review Factory
Le Masque Rouge
Bibliofiles
Kuuttaren lukupäiväkirja
Ja kaikkea muuta
Kirjavalas
Kaikkea kirjasta
Kaleidoscope
Kirjainten virrassa
Kirjakko ruispellossa
Booking it some more
Kirsin kirjanurkka
Mitenköhän tässä kaikessa käy
Elegia
Lonkeropiirakka
Lukematon maailma
Missio Kässäri
http://tapahtumahorisontti.blogspot.fi (Aberdeen Diaries)
http://esperanzan.blogspot.fi/ (Erjan lukupäiväkirja)24 kommenttia:

 1. Huomenta minultakin. Minunkin olisi pitänyt odottaessa pitää lukumaratoni, kun unet jäivät loppuvaiheessa aika vähiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen paikannut aikaista aloitusta pienillä tirsoilla. Ja ei kun takaisin kirjan pariin.

   Poista
 2. Huomenta ja nautinnollista lukumaratoonia kun pääset aloittamaan kunnolla.

  VastaaPoista
 3. No niin, siitä se lähtee! Ei muuta kuin lukuiloa nyt kun lapset on saatu onnellisesti pois jaloista ;)

  VastaaPoista
 4. Lukuiloa! Annan parissa on varmaankin mukava aloittaa maratoni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Anna on varsin mukava ja iloinen kirja.

   Poista
  2. Olet lukenut niin ihania kirjoja. Olen lukenut tuon Dahlin kirjan joskus ala-asteikäisenä, ja nyt alkoi tuntua siltä, että pitäisi lukea se jälleen uudelleen.

   Poista
  3. Dahl oli ihana, tykkäsin kovasti. Tämän luen lapsille joku kerta ääneen. Nyt on menossa Ronja ryövärintytär.

   Poista
  4. Toivottavasti lapset tykkäävät Ronjasta. Ronja ryövärintytär on yksi ehdottomia lapsuuteni suosikkeja, ja onpa kissanikin saanut nimen kirjan mukaan.

   Poista
 5. Nostan kyllä hattua sinulle (ja jokaiselle muullekin)jotka tähän maratonin osallistuvat pienten lasten äiteinä tai isinä. Meillä lapset eivät ole moksiskaan tästä. No, 18v. tytär nukkuu vielä ja 12v. poika pelaa toisella läppärillä. Ainoastaan tuosta miehestäni olen "huolissani" kun tuolla tuskailee ja huokailee että kun ei tv:skään tule mitää kattomisen arvoista eikä päiväpostikaan ole vielä tullut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meillä on tuo isoin lapsi töissä näin päiväsaikaan, ei tarvitse hänelle ohjelmaa keksiä :)

   Poista
 6. Tsemppiä urakkaan! Minulla alkaa jo loppuviilentely... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minulla nyt loppukiri ja sitten urakka on ohi. Pitääköhän silmiä jotenkin venytellä etteivät mene maitohapoille?

   Lueskelen huomenna miten muiden maratonit ovat menneet. Tänään olen aika tiukasti keskittynyt lukemiseen ja raportointiin.

   Poista
 7. Tunnin tirsat on ihan hyvä ottaa ;) Minulla on pelkona, että jos nukahdan, niin siitä ei yleensä tunnilla selviä :D

  Jatketaan ja lukuiloa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kaukaa viisas ja laitoin kellon soimaan, kun huomasin ettei silmät enää yksinkertaisesti pysy auki ja torkun kirja kädessä :) Muuten olisi kyllä venynyt minullakin unet pidemmiksi.

   Tsemppiä myös sinulle suoritukseen!

   Poista
 8. Sullahan on jo paljon sivuja kertynyt! Jaksaa jaksaa :)

  Oon huomannut itsekin, että tavallisissa olosuhteissa kevyistä kirjoista alkaa yhtäkkiä tulla yllättävän raskaita kun on monen tunnin lukemiset takana. Kyllä sitä vielä pari päivää sitten jaksoi itselleen uskotella, että nuortenkirjoista menee vaikka ne paksummatkin. Ei nimittäin mene. Ja mulla on vielä ikuisuus lukuaikaa jäljellä. Voi apua :D

  Tsemppiä loppumaratonille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättynyt olen tosiaan kuinka koville omallalaillaan tämä ottaa ja kirjan on oltava ohut ja helppo luettava. Minä rrrakastan paksuja kirjoja ja tuppaan tarttumaan ihan pelkän paksuuden perusteella monesti kirjaan. Mutta nytpä onkin kaivettava ne ihan ohuimmat ja kepeimmät kirjat :)

   Poista
 9. Hyvä sivusaalis ja ihana aloituskirja. Itekin olen toivoskellut että tänä kesänä saisin luettua Annoja tai Emilioita, mutta kaikki kirjastosta kannetut hektisemmät kirjat vievät mennessään... *huoh* No, ehkä Anna-kirjat onkin sopivia kesätunnelman luojia sitten, kun syksy tekee tuloaan tai on peräti jo talvi.

  VastaaPoista
 10. Ei ollut vaan kelvollinen suoritus, hieno oli! Onnea!

  VastaaPoista
 11. Hieno suoritus, varsinkin kun lapset vaativat osan huomiosta :) Kiva, että Jali ja suklaatehdas tuli luetuksi ja tykätyksi <3

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...