4. elokuuta 2012

Krokotiilin keltaiset silmät

Katherine Pancol: Krokotiilin keltaiset silmät
Kustantaja: Bazar 2011
ISBN: 9789525637267
690s.

Kirjan lukemisesta on jo hetki, mutta koitan kaivella muistin syövereistä tunnelmia joita kirja on herättänyt.

Kirjan päähenkilö Josephine on juuri eronnut, väitöskirjaa tekevä hiljainen ja vetäytyvä nainen. Hänellä on kaksi tytärtä, ilkeä ja kylmäkiskoinen äiti ja sisar, joka päällisin puolin on hyvin pinnallinen, mutta alla kyteekin epävarmuutta ja näyttämisen halua. Josephinen miehen karattua nuoremman naisen kanssa krokotiilejä kasvattamaan, joutuu Josephine ottamaan vastuun omasta elämästään ja toimeentulosta. Hän on kysymyksen edessä: "Kuka minä oikein olen?"

Alkuun vaikutti, että kirjassa ei ole sen kummempaa juonta. Että tarina kertoo vain naisen kasvusta hiljaisesta ja kiltistä kotiäidistä pärjääväksi ja vahvaksi naiseksi. Tovin olinkin hieman hukassa sen takia. Juonettomuuden takia. Kirja kuitenkin imaisi mukaansa ja juonikin alkoi pikku hiljaa paljastua.

Josephinen sisko Iris uhoaa hätäpäissään eräällä illallisella kirjoittavansa kirjaa. Hän kokee itsensä liian tyhjäksi, pinnalliseksi muiden joukossa ja haluaa antaa itsestään syvällisemmän kuvan. Hän väittää kirjan kertovan 1100-luvusta, ajasta josta hänen siskonsa tekee parhaillaan väitöskirjaa. Mutta Iris on pulassa. Hänellä ei oikeasti ole hajuakaan kyseisestä ajasta eikä oikein kirjoittajan lahjoja. Hän onnistuukin taivuttelemaan Josephinen kirjoittamaan kirjan, Iriksen nimissä.

Kirja oli vetävä viihdekirja, jossa kuitenkin kyti pinnan alla syvempiä virtoja. Se oli minusta myös erään naisen kasvutarina. Omalla tavallaan myös paha saa palkkansa. Pidin myös siitä, että kirjan kaikki hahmot eivät kasvaneet ja ymmärtäneet omaa kylmyyttään tai julmuuttaan, joten loppu ei ollut liian ruusuinen tai epäuskottava. Kirjaan oli onnistuttu ymppäämään sivujuonteita, romantiikkaa ja monenlaista käännettä ja tapahtumaa. Osa uskottavia, osa melkoisia sattumuskia. Yhtä kaikki, kirja oli viihdyttävä ja koukuttava. Pidin paljon kirjasta ja sen viihteellisyydestä.

Kirjailijan muuhun tuotokseen on siis tutustuttava.

Minun arvioni: Viihde-opus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...