10. toukokuuta 2012

Jeninin aamut

Jeninin aamut, kirjaAbulhawa, Susan: Jeninin aamut
Kustantaja: Like 2011
Isbn: 987-952-01-0383-5
348 s.


Jeninin aamut kertoo palestiinalaisten ja israelilaisten välisen konfliktin juurista ja historiasta yhden palestiinalaissuvun kautta. Päähenkilöksi kohoaa jeniniläisellä pakolaisleirillä syntynyt Amal. Hänen veljensä Ismael on kadonnut palestiinalaisten pakkosiirron aikana eikä Amalin äiti koskaan toivu lapsensa menettämisestä. Amal kasvaa kuitenkin yhteisön tukemana ja isänsä rakastamana. Aikuistuttuaan Amal löytää uudelleen veljensä, joka tunnistetaan pojan kasvoihin vauvana tulleesta arvesta. Israelilaisen sotilaan perhe on kasvattanut Ismaelin juutalaisena Davidina.

Kaunis ja karu kirja. Sodan julmuudet ovat pysäyttäviä, kauhistuttavia. Täysin käsittämättömiä. Suvun, josta tämä kirja kertoo, kohtalo on ankara ja julma.

Mutta kirja on myös kaunis. Siinä on rakkautta. Toivoa ja ystävyyttä yllättävissäkin paikoissa.  Kieli on myös kaunista, kuvailevaa.

Kirja myös pysäyttää miettimään. Kuka oikeastaan onkaan terroristi? Kuinka anteeksiantavainen minä olisin, jos olisin menettänyt kaiken itselleni tärkeän? Olen aina ihmetellyt mikä saa ihmisen tekemään itsemurhaiskun. Mutta, jos elämä on näin kohdellut, voi olla vaikeaa enää löytää syytä jatkaa. Viha ja katkeruus on taatusti valtava. Sotaahan ei mikään puolusta, eikä terroristitekoja. Mutta ehkä näen paremmin syitä niiden takana kirjan luettuani. Oikeuttamatta ketään silti tappamaan. Mutta olisiko minusta katkaisemaan kostojen kierteen, jos oma kohtaloni olisi ollut samanlainen? Pelkäänpä, etten olisi niin iso sydäminen ihminen.

Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja.

Minun arvioini: antoisa kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...