20. maaliskuuta 2012

Hänen varjonsa tarina

Audrey Niffenegger: Hänen varjonsa tarina

Kustantaja: Gummerus Kustannus 2010
ISBN 978-951-20-8102-8

476 sivua


Amerikkalaiskaksoset Julia ja Valentina Poole ovat toistensa peilikuvia. Tytöt kuulevat ensimmäistä kertaa äitinsä kaksoissisaresta Elspethistä kun heille kerrotaan, että he ovat perineet tämän asunnon Lontoon Highgaten hautausmaan liepeiltä.

Erottamattomat kaksoset muuttavat Lontooseen vapaudesta riemuiten ja alkavat rakentaa tädin asunnosta omaa kotiaan. Pian Valentina rakastuu kuolleen tädin miesystävään ja ryhtyy etsimään omaa identiteettiään. Julia närkästyy heikomman sisarensa itsenäistymispyrkimyksistä mutta löytää itselleenkin projektin: naapurin pakko-oireisesta häiriöstä kärsivän miehen pelastamisen.


Ennen pitkää Julia ja Valentina saavat huomata, että he eivät olekaan asunnossaan kaksin. Seinien vangiksi jäänyt tädin haamu seuraa heidän jokaista askeltaan.


Hänen varjonsa tarina on 2000-luvun kummitustarina kahden kaksosparin elämästä täällä, tuonpuoleisessa ja niiden välillä. Romaani sukeltaa syvälle rakkauden moninaisiin muotoihin, pakkomielteisiin ja salaisuuksiin jotka olisi paras haudata.Pidin kirjasta kovasti. Tarina pääsi vauhtiin hitaasti. Juoni kehittyi rauhaksiin ja maltilla. Silti kirja ei ollut minusta missään vaiheessa tylsä. Lopussa sitten tapahtuikin vauhdilla, kirjan rytmi muuttui oleellisesti.

Ehkä tarina ei hitaudessaan ollut siksi tylsä, että päähahmot olivat kiinnostavia. Jokaisella oli omat ongelmansa. Martinilla pakko-oireita, Roberts oli murtua surunsa alla. Kaksoset Julia ja Valentina taistelivat itsenäistymisen kanssa. Vaikka takakannessa sanotaan, että kirja sukeltaa syvälle rakkauden moninaisiin muotoihin, ei tämä ollut kyllä mikään rakkaustarina. Tarinan ilmapiiri on aika synkeä valtaosan ajasta. Tunnelma on harmaa, sumuinen.

Minun arvioni: peruskirja koukulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...