11. maaliskuuta 2012

Merten taa

kansikuvaMcKinley, Tamara: Merten taa

Kustantaja: Wsoy
Julkaistu: 2009
495 s.
Isbn: 987-951-0-37851-9

On vuosi 1768. Kymmeniä tuhansia vuosia Australiaa ovat asuttaneet mantereen omaperäistä luontoa ymmärtävät aboriginaalit. Mutta jättiläismäiset laivat täynnä valkoisia miehiä ovat saapumassa. Alkuasukkaat eivät voi aavistaa laivojen tuovan mukanaan väkivaltaa ja kulkutauteja, mutta eivät valkoiset miehet tee elämää uudella mantereella helpoksi toisilleenkaan.

Laivassa purjehtii myös nuori, seikkailunhaluinen aatelismies Jonathan. Rakastettu Susan on jäänyt odottamaan Englantiin – ja odottaa kolme vuotta, kunnes avioituu toisaalle. Hänenkin tiensä vie aikanaan maapallon toiselle puolelle. Siellä entiset rakastavaiset kohtaavat uudelleen, tilanteessa, johon kumpikaan ei olisi toivonut joutuvansa. 


Viihdyttävä kirja. Odotin, että kirjassa on romantisoitu elämä 1700-luvulla ja tarina on perinteinen rakkaustarina. Mutta kirjassa oli yllättävän paljon rouheutta ja vastoinkäymisiä. Kuolemakin on läsnä. Pahimmat kulmat on kuitenkin tässäkin kirjassa siloitettu. Susanin ja Jonathanin rakkaustarina kulkee kirjan läpi mukana, olematta kuitenkaan pääjuoni. Kirja keskittyy enemmän siihen, kuinka uudisraivaajat saapuivat Australiaan.

Tarinaa kerrotaan sekä uudisraivaajien että aboriginaalinen kannalta. Keskittyen kuitenkin enemmän uudisasukkaiden elämään. Mutta tämä loi itselleni kahtiajakoisuuden kirjaa lukiessani. Toisaalta toivoin, että uudisasukkaat onnistuvat ja pääsevät jaloilleen Australiassa. Samaan aikaan olin myös alkuperäisten asukkaiden puolella ja toivoin heidän pystyvän säilyttämään oman kulttuurinsa ja maansa.

Samaistuin kuitenkin uudisraivaajiin enemmän. Omat sormeni syyhysivät tarttua toimeen ja päästä raivaamaan oma peltotilkku. Pääsin siis uppoamaan menneeseen aikaan ja kuvittelemaan hetkeksi olleeni mukana Australian valloittamisessa.

Minun arvioni: viihde opus.

2 kommenttia:

  1. Viihdyttävä sarja, olen lukenut ensimmäiset 2 osaa, yksi vielä odotuttaa itseään kirjastossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin viihdyin kirjan parissa. Täytynee jossain kohdin lukea loputkin osat sarjasta.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...