14. maaliskuuta 2012

Poika raidallisessa pyjamassa

John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa
Kustantaja: Bazar kustannus
2010
Isbn: 987-952-5637-19-9
204 s.

Poika raidallisessa pyjamassa on tarina, jota on vaikea kuvailla. Yleensä takakannessa kerrotaan jotain siitä, mitä kirjassa tapahtuu, mutta tässä tapauksessa se luultavasti häiritsisi lukukokemusta. On tärkeää, että aloitat kirjan lukemisen tietämättä liikaa sen juonesta.

Jos avaat tämän kirjan, lähdet matkalle yhdeksänvuotiaan Bruno-pojan kanssa. (Tämä ei kylläkään ole kirja yhdeksän vuotiaille.) Ennen pitkää saavutte Brunon kanssa aidalle. Joka puolella maailmaa on samanlaisia aitoja. Toivottavasti sinun ei koskaan tarvitse kohdata sellaista aitaa.

Koska takakannessa ei paljasteta juonesta mitään, en tee sitä sitten minäkään. Mutta kirja oli lukemisen arvoinen ja luin sen yhdeltä istumalta. Päähenkilön, Brunon, naiivisuus häiritsi minua kirjassa useampaankin otteeseen. Kyllä yhdeksän vuotiaan pitäisi olla paremmin perillä maailman menosta kuin kirjan Bruno on. Mielsinkin hänet muutaman vuoden nuoremmaksi.

Mutta oli virkistävä lukukokemus, kun aihetta käsiteltiin välillä lapsen näkökulmasta. Kirja ei aiheella sinänsä revittele, mutta historian tuntien tietää mitä todellisuudessa tapahtuu ja missä mennään. Se on varmastikin ollut myös kirjailijan tarkoitus. Hän luottaa siihen, että lukija on ollut historian tunnilla läsnä.

Loppuratkaisu jää mieleen ja mietityttää. Emme me niin erilaisia ole kanssakulkijoittemme kanssa.

Muoks.
Katsoin elokuvan eikä se paljoa häpeillyt kirjalle. Tunnelma oli saatu tallennettua hyvin ja loppu jäi ihan yhtälailla mietityttämään kuin kirjassakin. Leffassa oli tosin selkeämmin esilla Natsi-Saksa eikä se ollut pelkästään lapsen näkövinkkelistä tehty. Mutta visuaalisesti olisi varmaan ollut melkoisen hankala kuvata, ilman että mitään suoraan Hitleriin viittaavaa ei olisi, kuten kirjassa.

Minun arvioni: sekoitus tomeraa toimintaa ja antoisaa kirjaa.

4 kommenttia:

 1. mä oon ollu monta kertaa tarttumassa tuohon, mutta jostain syystä jättänyt aina hyllylle!
  ehkä sittenkin pitäis iskeä kiinni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukaista. Kirja on vielä niin ohut, että sen napostelee välipalana muiden kirjojen välissä. Siinä ei kauaa nokka tuhissut.

   Poista
 2. Kirjan idea on sellainen, että siitä olisi saanut aikaan ehkä monisyisemmänkin tarinan aikaiseksi. Toisaalta kirjan oli nopsa lukaista ja tekstiltään (ei aiheeltaan) kevyt Brunon "kirjoittamana".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa. Minusta kirjan viehätys kuitenkin oli juuri siinä, että se oli jätetty kevyeksi. Tilaa lukijan omille ajatuksille ja mielikuvitukselle mitä oikeasti tapahtuu. Aiheestahan on kirjoja pilvin pimein ja taitaa suurin osa olla melkoisen synkkiä luettavia.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...