4. heinäkuuta 2012

Nälkäpeli, Vihan liekit ja Matkijanärhi


kansikuva
ISBN: 978-951-0-34151-3
Painovuosi: 2012
Sarja: Nälkäpeli
Sivumäärä: 335s
Collins, Suzanne: Nälkäpeli

Luonnonkatastrofit, kuivuus, myrskyt, tulipalot ja tulvat nielivät suuren osan Pohjois-Amerikasta. Loput hävitti jäljelle jääneestä ruoasta käyty sota. Raunioista syntyi Panem. Sen kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan, mutta hävisivät taistelun. Rangaistukseksi kehitettiin nälkäpeli.

Pelin säännöt ovat yksinkertaiset. Jokaisen vyöhykkeen on arvottava yksi poika ja tyttö osallistumaan kisaan. Nuoret pakotetaan vaativiin olosuhteisiin luonnonalueelle, jossa heidän on tapettava toisensa. Viimeinen hengissä selviytyjä on voittaja.

Nälkäpeli on vuotuinen tapahtuma ja koko maassa näytettävä tosi-TV-ohjelma. Trilogian ensimmäisessä osassa 16-vuotiaan Katnissin kyvyt joutuvat koetukselle, kun hän ilmoittautuu peliin vapaaehtoiseksi pelastaakseen pikkusiskonsa, jonka epäonneksi arpa lankeaa...

kansikuva
ISBN: 978-951-0-35831-3
Sivumäärä: 354s
Kannen suunnittelu: Norvanto, Maarit
Vihan liekit

”Presidentti Snow’n vierailu. Vyöhykkeet kapinan partaalla. Suora uhkaus Galen tappamisesta ja lisää tulossa. Kaikki rakkaani ovat tuomittuja. Ja kuka tietää, kuinka moni muu joutuu vielä maksamaan minun teoistani? Jos en pysty kääntämään kurssia kiertueen aikana. Tyynnyttämään rauhattomuutta niin, että presidentti lakkaa huolehtimasta. Mutta miten? Todistamalla aukottomasti koko tälle maalle, että rakastan Peeta Mellarkia.

Minä en pysty siihen, minä ajattelen. En ole niin hyvä. Meistä kahdesta Peeta on hyvä, ihminen josta on helppo pitää. Hän saa ihmiset uskomaan mitä tahansa. Minä olen se, joka nipistää suunsa kiinni ja pysyttelee taka-alalla ja antaa hänen hoitaa puhumisen niin pitkälle kuin suinkin. Mutta Peeta ei ole nyt se, jonka on todistettava rakkautensa. Se olen minä.kansikuva
ISBN: 978-951-0-35830-6
Sarja: Nälkäpeli
Sivumäärä: 362s
Matkijanärhi

”Olen Katniss Everdeen. Olen seitsemäntoistavuotias. Kotini on Vyöhykkeellä 12, olin mukana Nälkäpelissä. Pääsin pakoon. Capitol vihaa minua. Peeta joutui vangiksi. Hänen uskotaan kuolleen. Todennäköisesti hän onkin kuollut. Luultavasti kuolema on hänelle paras vaihtoehto…

He kaikki haluavat, että asettuisin kunnolla rooliin joka minulle on suunniteltu. Vallankumouksen symboliksi. Matkijanärheksi. Ei riitä, että olen jo aikaisemmin uhmannut Capitolia Nälkäpelissä ja luonut siten ihmisiä yhdistävän tekijän. Minun täytyy nyt ryhtyä oikeaksi johtajaksi, vallankumouksen kasvoiksi, ääneksi ja ruumiillistumaksi. Useimmat vyöhykkeet ovat nyt avoimessa sodassa Capitolia vastaan, ja minun on oltava se, jonka he uskovat johtavan meidät voittoon.”
Luin putkeen Suzanne Collinsin kirjoittamat kirjat Nälkäpeli, Vihan liekit ja Matkijänärhi.

Ystäväni hehkutti näitä kirjoja minulle kovasti. Mutta takakanteen tutustuttuani hylkäsin kirjan. Se ei kuulostanut minusta houkuttelevalta. Jostain syystä sitten kumminkin tartuin ykkösosaan asiaa jonkin aikaa muhittuani.

Maailma, jossa kirjoissa eletään, on synkkä ja armoton. Capitol määrää kaikesta ja valvoo vyöhykkeitä. Vyöhyke 12, jolla Katniss asuu, on kaukaisin vyöhyke ja heidän onnekseen myös valvonta on löyhintä tuolla vyöhykkeellä. Katniss pystyy yhdessä ystävänsä kanssa livahtamaan vyöhykettä rajaavan aidan alitse hylätyille maille ja metsästämään perheilleen lisää ruokaa. Ilman sitä he todella näkisivät nälkää. Se tuo myös kaivattua vapauden tunnetta ja vaihtelua elämään. Kunnes Nälkäpeli rikkoo tuon harmonian. 

Kaksi ensimmäistä osaa olivat minusta mukaansa tempaavia. Ne pitivät hyvin otteessaan ja ahminkin kummankin parissa illassa. Jonkun verran minua häiritsi se, että toinen osa tuntui toistavan ykkösosan ideaa. Taas ollaan areenalla taistelemassa hengestä. Pelataan samaa Nälkäpelia kuin ykkösosassakin. Samoin juonen käänteet olivat jossain määrin arvattavissa. Pieniä miinuksia, muttei suuresti lukukokemusta häiritseviä.

Kolmas osa olikin sitten luku erikseen. Innolla menin Kindleen ostamaan sitä. Halusin tietää miten tarina jatkuu. Yllätyksekseni kirja oli saanut murskaavan määrän negatiivista arvostelua. Ensin meinasin jättää koko kolmannen osan lukematta. Mutta sitten kiinnostukseni heräsi, että kuinka huono kirja se onkaan. No, ei se pettänyt. Kolmas osa ei ollut kovin kummoinen. Se oli jotenkin venytetty ja vanutettu. Asian olisi voinut kirjoittaa paljon tiiviimminkin. Päähenkilön Katnissin itsensä panettelu ja vähättely alkoi jo ottaa aivoon. Hänen ajatukset tuntuivat kiertävän sitä samaa rataa koko ajan. Väkisinkin kirjaa lukiessani tuli mieleen, onkohan kirjailija tehnyt kolmen kirjan sopimuksen kustantajan kanssa ja kolmas osa oli pakko tehdä.

Myös juoni oli arvattavissa. Katniss on edelleen juonittelun kohteena vaikkakin tällä kertaa vastapuolen leivissä. 

Kaksi ensimmäistä osaa oli koukuttavia, mainiota luettavaa. Kolmososa antaa kyllä pitkän miinuksen trilogian kokonaisuuteen.

Minun arvioini kirjasarjalle: tomeraa toimintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...