1. huhtikuuta 2013

Sistersin veljekset

Sistersin veljeksetPatrick deWitt: Sistersin veljekset
Kustantaja: Siltala 2012
Isbn 978-952-234-060-3
350 s.

Herman Kermit Warmin on kuoltava. Se on arvoituksellisen kommodorin mahtikäsky, jonka panevat toimeen Sistersin veljekset Eli ja Charlie. Vaikkei Elillä 
olekaan samanlaista intoa viskinjuontiin ja tappamiseen kuin veljellään, ei hän juuri muunlaisesta elä-
mästä tiedä. Mutta heidän kohteensa on vaikeasti tavoitettava saalis, ja matkalla Oregon Citystä Herman 
Kermit Warmin kultakaivosvaltaukselle Sacramentoon 
Eli alkaa miettiä, mitä hän elämällään tekee – ja kenen 
vuoksi.

Kuva ja teksti: Siltala

En muista koskaan lukeneeni westerniä. Ei lukeudu ollenkaan minun mukavuusalueelle enkä ole kovin kiinnostunut pyssyn paukuttelusta ja auringon laskuun ratsastelusta. Kirjan kansi kuitenkin veti puoleensa, kun opus kirjaston uutuushyllyssä nökötti. Takakannen luettuani päätin tutustua kirjaan, sen luvattua: " Patrick deWittin jäljiltä western ei ole enää entisensä" Koska minulla ei ole muista western-kirjoista kokemusta, en voi sanoa pitääkö lupaus paikkaansa. Mutta uskoisin westernin yleensä olevan enemmän äijäilyä ja pauketta kuin mitä tässä kirjassa on. 

Kirjan päähahmo Eli on omituisella tavalla sympaattinen. Hän on kyllä kylmäverinen tappaja, mutta pohdiskelee tappamisen miellekkyyttä ja kaipaa rauhallista, tasaisempaa elämää. Hän on kovin kiintynyt hevoseensa ja suree sen menetystä, hämmästyen itsekin asiaa. Charlie, toinen puolisko veljeksistä, on taas enemmän perinteinen, kylmähermoinen länkkäri. Paukuttulee pyssyään eikä  pode huonoa omaatuntoa tappamisesta. Veljeksillä on hurja maine ja se kulkee heidän edellään pelkoa aiheuttaen. 

deWittin ote humoristinen. Kirja ei kuitenkaan ole parodia. Kirja on persoonallinen, lämminhenkinenkin. Ystävyyttä löytyy yllättävistä paikoista. Kirja ei yllä lukemieni kirjojen kärkikastiin, mutta mieleen se jäi tyylinsä vuoksi. Vaikka western ei siis yleensä kirjahyllyssä hyllytilaa vie, kannattaa tähän opukseen tutustua. 

Minun arvioni: peruskirja koukulla. 

4 kommenttia:

  1. Onpas hyvä lukuidea! Minulla on nimittäin takanani salattu nuoruus suurena länkkärielokuvien fanittajana. Jollain tavalla genre kiehtoo vieläkin. Western kirjallisuuden lajina ei ole oikeastaaan tullut koskaan edes mieleen, mutta sait minut kiinnostumaan! Täytyy laittaa tämä ainakin potentiaalisten luettavien listalle!

    VastaaPoista
  2. Blogissani on sinulle tunnustus. :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...