3. kesäkuuta 2012

Auringon kehrä

Auringon kehrä Carita Forsgren, Auringon kehrä
Kustantaja: Otava  2011
Isbn: 978-951-1-25238-2
511 s.


Pohjoisen näkijäheimon tytär Päivänkehrä kaapataan lapsena
orjapiiaksi got-kansan maille. Tie vie monien vaiheiden kautta kauas
Kemetin maahan, nykyiseen Egyptiin.

Maan hallitsijaksi on noussut itsevaltiaan isän ja juonittelevan äidin varjossa varttunut epävarma Akhenat’n eli Akhanjati, jolla on suuria teorioita jumaluudesta mutta kehno kosketus valtakuntansa arkeen. Hän on päättänyt kääntää maan suunnan kertaheitolla: pääkaupunki siirretään autiomaahan, ja lukuisia jumalia palvovan kansan on otettava jumalakseen aurinko.
Päivänkehrä on vuosia kestäneen matkansa aikana lakannut
uskomasta näkemisen lahjaansa. Mutta eräänä päivänä hän osuu
kuninkaallisen kulkueen tielle ja tulee vaistomaisesti pelastaneeksi hallitsijan kohtalokkaalta tapaturmalta. Aurinkoon tähyävän Akhanjatin ja pimeässä pohjoisessa kasvaneen Päivänkehrän
kohtaamisella on kauaskantoiset seuraukset koko valtakunnalle.

Oikein viihdyttävä romaani. Takakannen perusteella voisi olettaa, että tämä on pelkästään tarina Päivänkehrästä ja Egyptin hallitsijasta Akhanjatista. Mutta todellisuudessa mittava osa tästä kirjasta kertoo Päivänkehrästä ja hänen tiestään Euroopan halki aina Egyptiin asti. Kunnes kohtaa Akhanjatin. Matkalla Euroopan halki hän tapaa monia ihmisiä, tärkeimmäksi heistä nousee Pilvenlonka.

Tarina kerrotaan kahden kertojan kautta. Päiväkehrän ja Akhanjatin kertomana. Toisinaan menin sekaisin, kumpi nyt olikaan äänessä, varsinkin kirjan lopussa. Piti siis palata kappaleen alkuun katsomaan kummankos vuoro nyt oli kertoa. Tarinat kietoutuvat yhteen lopussa niin tiiviisti.

Kirjassa väläytetään varsin tuttuja historiallisia hahmoja kovin tavallisina arkisina henkilöinä. Pidin siitä. Se toi ahaa-elämyksiä pitkin kirjaa. Tuttuuden tunnetta. En ole kaksinen historian tuntija, joten en osaa sanoa oliko kirjassa paljonkin "historiallisia virheitä", mutta minuun meni täydestä.

Oikein mukava ja viihdyttävä kirja. Täytynee tutustua kirjailijan muuhunkin tuotantoon.

Minun arvioni: Viihde-opus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...