29. toukokuuta 2012

Naisten etsivätoimisto nro 1

Naisten etsivätoimisto nro 1Alexander McCall Smith: Naisten etsivätoimisto nro 1
Kustantaja: Taskukirja Loisto 2009
Isbn:  978-952-4-593-786
302 s

Mma Precious Ramotswe on elämäniloinen, rehevä ja sisukas nainen. Isältään perimänsä karjan myynnistä saaduilla rahoilla hän perustaa Botswanan ensimmäisen ja ainoan etsivätoimiston. Kuuluisa neiti Marple esikuvanaan tämä älykäs ja lämminsydäminen rouva ratkoo arkisia rikoksia.
Aseinaan hänellä on pieni valkoinen pakettiauto, Botswanan Sihteeriopistossa loppututkinnon suorittanut Mma Makutsi, rauhallinen harkinta ja lukuisat kupilliset rooibos-teetä. Mma Ramotswen elämäntarinaa seuratessa tulevat tutuiksi myös Botswanan lähihistoria ja maan omanarvontuntoiset asukkaat.

Hmmm. Ei ehkä ihan minun kirjani. Toisaalta, tämä kirja oli kovin haastavassa asemassa. Takana oli huumaannuttava lukukokemus. Isot saappaat pienellä kirjalla täytettävänä. 

Minua häiritsi se, että kirjassa ratkottiin pieniä ongelmia ja arvoituksia. Ehkä sen takia minulle jäi kirjasta heppoinen kuva. Tunnelmaltaan pomppiva, sekava. Kerkesin juuri lämmetä ratkottavasta asiasta, kun se jo yhtäkkiä olikin ratkennut. Noin vain. Simsalabim.

Moni on kuvannut kirjaa hyväntuuliseksi ja jopa ystävällisen humoristiseksi, mutten ihan pysty yhtymään sanoihin. Hyväntuulista, kevyttä ja rauhaisaa menoa kirja oli, mutta huumoria en löytänyt ollenkaan. Ehkä huumorini on kovin erilaista kuin kirjoittajan.

Kirja oli välipala. Se ei suuremmin viihdyttänyt eikä herättänyt isoja tunteita. Muttei kyllä ärsyttänytkään. Se vain oli ja sen luki. Ehkä luen joskus toisen osan, ehkä en.

Minun arvioni: välipalakirjan ja maanantaikappaleen välistä.

1 kommentti:

  1. Mietin lukisiko tämän kirjan, sillä sen pohjalta tehty sarja on pyrinyt Ylellä. Tänään tuli viimeinen jakso. Avomiehen äiti oli yrittänyt tätä lukea ja totesi, ettei ole hänen juttunsa. oletko katsonut sarjaa? Kuinkahan paljon samaa niissä on? Minusta sarja on ollut ihastuttava, mutta jos kirja jättää kylmäksi, on parempi vain katsoa sarjana.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...