6. maaliskuuta 2012

Kasvun vuodet - isyyspäiväkirja

KASVUN VUODET - ISYYSPÄIVÄKIRJA

Kari Honkanen
Kustantaja: Aikamedia 2011
ISBN 978-951-606-956-5
262 s

Kirjan takakannen esittely: Pastori Kari Honkanen kertoo isyyspäiväkirjassaan avoimesti ja koskettavasti tunnoistaan kehitysvammaisen Joosua-pojan isänä. Hän kuvaa tällä hetkellä seitsemänvuotiaan Joosuan ja koko perheen elämään mahtuneita dramaattsia hetkiä, kipuja ja itkuja, mutta myös arjen iloja ja huvittavia kommeluksia. Isyyspäiväkirja on ajatuksia antava, elämänmakuinen teos.


Tämä kirja on jäänyt mieleen alkuvuonna lukemistani kirjoista. Joosua-pojalla on Downin syndrooma kuten on minun esikoisellanikin. Siksi tämä kirja kiinnosti. Halusin lukea toisen vanhemman ajatuksia ja tuntoja tältä vanhemmuuden matkalta. 

Minä pystyin ja en pystynyt samaistumaan perheen tarinaan. Kirjassa kuvattiin paljon samoja tuntoja kuin minullakin on ollut, mutta paljon oli myös tuntoja ja ajatuksia mitä en ole kokenut. Eroa ehkä eniten teki se, että yhteisestä diagnoosista huolimatta lapsemme alkutaipaleet ovat olleet hyvin erilaiset.

Kirjassa minua häiritsi, kun kovin usein joku käyttäytyminen tai teko selitettiin Downin syndroomalla. Ikään kuin ainut määrittelevä tekijä olisi vain tuo kromosomipoikkeavuus. Välillä heräsi kysymys: "Mitä jospa se onkin vain luonnekysymys?". Lisäksi kirjassa yleistettiin jonkun verran mitä Downin syndroomaan kuuluu tai liittyy enkä monistakaan niistä tunnistanut kyllä meidän tyttöä. Varsinkin kirjan alussa Downin syndrooma oli ehkä liiankin kanssa näkyvillä. Loppua kohdin se hieman väheni. Lienekö se sitten kuvastanut isän kasvua kehitysvammaisen lapsen isäksi. Hyväksymistä ja lopulta tuota kehitysvammaa ei enää samallalailla huomaa tai muista.

Mutta kirja on kirjoitettu hyvin lämminhenkisesti ja sujuvasti. Huumoriakin kirjassa pilkistelee. Vaikka itse en ole mitenkään erityisen uskovainen ihminen, ei isän pappeus ja uskovaisuus hyppinyt kirjassa silmille. Se on osa heidän elämää, mutta paasaaminen kirjasta puuttui. Ehdottomasti siis lukemisen arvoinen kirja.

Minun arvioni: antoisa kirja ja hyvän mielen kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...